Beschrijving
Tijdens de winter van 1994-’95 had het Dourogebied veelvuldig te kampen met slagregens. Het kwik kwam ongewoon hoog voor het jaargetijde en koud weer werd niet meer verwacht.
Februari bleef droog en de lente begon bovengemiddeld warm. Knoppen liepen vroeg uit, en medio april lagen de gaarden er kerngezond en vol trossen bij.
Aan het einde van diezelfde maand daalde de temperatuur naar dramatische waarden. De hoger gelegen percelen liepen aanzienlijke vorstschade op, de wijnranken in de valleien bleven ongedeerd. De uitbundige bloesem in mei leek een gunstig voorteken voor een hogere oogst dan gemiddeld. En hoewel de zomer koel inzette herstelde die zich uitstekend eind augustus. Begin september trakteerde de druiven op een dankbaar beetje neerslag en op elfde werd begonnen met de oogst die met uitzondering van wat regen op de 19e plaatsvond onder de ideaalste omstandigheden: droog en zonnig.
Jaartal 1995 had zich ontwikkeld tot een vintage met een uitzonderlijk hoog suikergehalte van wel 15° Beaumé en ook het rendement per hectare viel hoger uit dan gewoon.
Kleur: Ondoorzichtig paars
Geur: Geconcentreerd rood fruit
Smaak: Chocolade en framboos, zoethout, kruiden en een mooie frisheid
Afdronk: Butterscotch, veel rijpe tonen naast een klein bittertje
Schenkadvies: Decanteren en schenken op 18 graden bij stevige kazen. Geweldige combinatie is die met blauwschimmelkaas.
Bewaarpotentieel: Rijper dan de Terra Feita 1991 is deze wijn nu al op dronk en wordt met de jaren – zeker tot 2015 – zachter.