Beschrijving
Een witte korstkaas met AOC keurmerk uit Nomandië. Vetgehalte 45%
Een witte korstkaas met AOC keurmerk uit Nomandië. Vetgehalte 45%
Tomme d’Abondance of Abondance is een middelgrote bergkaas uit de regio Haute Savoie in de Rhône-Alpen. Eeuwenlang is deze diepe gouden kaas gemaakt in bergchalets, vlakbij de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Het wordt uitsluitend gemaakt van ongepasteuriseerde melk geproduceerd door het vee van Abondance. Sinds 1990 geniet de kaas van de prestigieuze AOC-benaming. De handgemaakt, wielvormige kaas, is gemaakt met behulp van traditionele methoden alleen in het geografische gebied gespecificeerd door AOC / PDO-label.
Het heeft een sterke geur en een intens fruitige, boterachtige en hazelnootsmaak, met een evenwichtige zuurgraad en zoetheid, gevolgd door een aanhoudende nasmaak. Ontdek een geur van nootachtige vegetatie terwijl je de kaas snijdt. Onthoud echter dat de korst, inclusief de grijze laag eronder, moet worden verwijderd voordat u gaat eten. Stevig maar soepel en licht korrelig, de textuur van de ivoor-gele paté is romig en fluweelachtig. De schil is glad met een barnsteenkleurige kleur die merktekens op canvas vertoont. De affinage duurt minstens 100 dagen, dus alle subtiele aroma’s worden gerealiseerd.
Combineer met Cotes du Rhône, Gigondas, of een mooie rijpe Chateauneuf du pape.
Epoisses de Bourgogne is een zachte koemelkkaas geproduceerd door Jacques Hennart in het dorp Époisses, Frankrijk. Meestal genoemd als Epoisses, heeft de kaas romige, taaie en stevige textuur. Met een kenmerkende zachte rood-oranje kleur, wordt het gecategoriseerd als een smear-gerijpte kaas gewassen in Marc de Bourgogne. Het duurt ten minste 6 weken om volledig te rijpen.
Ondanks zijn scherpe geur, heeft de kaas een pittige, zoete en zoute smaak. Het gaat goed met trappistenbier en Sauternes.
Boursault, afkomstig uit de Franse regio Val-de-Marne, is een populaire drievoudige kaas gemaakt van koemelk. Als alternatief is Boursault ook bekend als Lucullus. De in 1953 door Henri Boursault uitgevonden kaas heeft een zeer hoog vetgehalte waardoor het een smeltende, romige, zachte consistentie krijgt. Met een vetpercentage dat de schalen met bijna 75% laat kantelen, maakt de ultrarijke romige smaak en de zeer romige textuur van Boursault het een favoriete dessertkaas. De kaas heeft een dunne, bloemrijke schil dankzij een coating van lichte penicillinevorm.
Affinage van Boursault duurt ongeveer twee maanden met nog een maand in de verpakking. Naarmate de kaas ouder wordt, verkrijgt deze een champignonachtige en een verfrissende citrusachtige smaak. De kaas die in ronde vormen met een kleine cilinder wordt verkocht, moet binnen een week na aankoop worden geconsumeerd. Probeer deze kaas te combineren met druiven of peren en lichte, fruitige wijnen zoals .
Aangezien Affidélice au Chablis in de Bourgogne wordt geboren, vertoont het veel gelijkenis met Epoisses-kaas. Gemaakt van gepasteuriseerde volle-roomkoemelk in het lente-herfstseizoen, duurt het 3-4 weken voordat de kaas volledig is volgroeid.
Het hoogtepunt van de kaas is dat hij regelmatig wordt gewassen met Chablis, een lokale witte wijn met een hoge status tot het rijpingsproces voorbij is. Dit bad in wijn maakt langzaam zijn invloed op de geel-organische gisten in de kaas. Naarmate de rijpheid nadert, gloeit de kaas met een diepe koperkleurige pigmentatie om de rijkdom van de bourgondische bodems te onthullen.
Zodra de kaas uit de houten kist is gehaald, wordt deze uiterst romig en fluweelachtig. De textuur is dicht bedekt door een zachte, vochtige, oranje korst. De milde, hartige smaak brengt perfect de sterke, aromatische geur van de kaas. Het gaat goed met zoete en zure vruchten. Het verhoogt de smaak van droge witte wijnen zoals Chardonnay en natuurlijk Chablis.