Duitsland

Duitsland neemt binnen de Europese wijnbouw een bijzondere plaats in vanwege de noordelijke ligging van de wijngaarden. Door het koele klimaat staan er meer witte dan blauwe druiven aangeplant en hebben de druiven meer tijd nodig om te rijpen. De oogst vindt in Duitsland in de regel pas laat in het najaar plaats, soms zelfs in november. Hoewel Duitse wijnen nog wel eens geassocieerd worden met zoet, blijken er in de praktijk juist meer en meer droge varianten op de markt te komen. Duitse wijnmakers gaan met hun tijd mee en maken steeds vaker wijnen die passen in de smaak van de hedendaagse consument. En uitstekend combineren met hedendaagse gerechten. Duitse wijnen verdienen daarom niet alleen een prominente plaats in de schappen, maar zeker ook op tafel.

De nationale trots van Duitsland is de riesling, een veeleisend druivenras dat laat rijpt en geweldige, aromatische wijnen kan voortbrengen met een unieke complexiteit en vaak ook een lange levensduur. Van strakdroog tot intens zoet, maar altijd met een frisse zuurgraad. Uiteraard worden er ook prachtige witte wijnen gemaakt van silvaner, weissburgunder (pinot blanc) en grauburgunder (pinot gris), en worden er in toenemende mate rode kwaliteitswijnen van gemaakt van spätburgunder (pinot noir) en dornfelder.