Zuid-Afrika

Mag je Zuid-Afrika wel tot de Nieuwe Wereld rekenen? Een legitieme vraag, want al sinds de zeventiende eeuw vindt er wijnbouw plaats. De Nederlander Jan van Riebeeck plantte in 1655 de eerste druivenstokken in de tuin van de VOC-post op Kaap de Goede Hoop. De eerste kwaliteitswijn werd echter gemaakt vanaf 1679, toen Simon van de Stel als gouverneur van de Kaap aantrad. Hij plantte wijngaarden in Constantia aan en maakte daar een zoete wijn die veel roem zou vergaren. Ook de Franse Hugenoten brachten eind zeventiende eeuw hun kennis over wijnbouw mee en ondanks periodes van terugval door oorlogen, phylloxera en apartheid in de eeuwen daarop, bleef de wijnbouw zich ontwikkelen en maakte die met name in de 20ste eeuw een sterke groei door. Na de afschaffing van de apartheid was er ruimte voor nieuwe impulsen en investeringen. De wijnbouw werd in vele opzichten gemoderniseerd en Zuid-Afrika geldt nu als een van de meest innoverende wijnlanden ter wereld.

Waar het land het begin jaren negentig met name moest hebben van voordelige wijnen van varietals als chenin blanc (steen) en colombard, is er nu al jaren sprake van groeiende aandacht voor terroir en de daarbij behorende productie van kwaliteitswijnen. Niet alleen van chenin blanc worden nu prachtige, complexe wijnen gemaakt, ook sauvignon blanc doet het bijzonder goed in de koelste delen van het land. En vergeet de rode wijnen niet! In sneltreinvaart hebben Zuid-Afrikaanse shiraz, cabernet-sauvignon, Bordeaux-blends van hoge kwaliteit de wereldmarkt veroverd. En ook van de eigen druif pinotage worden inmiddels mooie, geconcentreerde wijnen gemaakt.

Het overgrote deel van de wijngebieden ligt in de meest zuidwestelijke provincie Western Cape. Het klimaat is hier relatief koel door de nabijheid van twee oceanen en door een koude golfstroom die vanaf de Zuidpool langs de westkust van Afrika noordwaarts trekt. In combinatie met voldoende neerslag en een overvloed aan zon zijn dit ideale omstandigheden voor wijnbouw.