Cabriz

In 1989 startte een groepje ambitieuze wijnmakers een nieuw project in de Dão regio. Vastberaden het enorme potentieel van de streek ten volle te benutten werd met de aanschaf van Quinta de Cabriz, een wijngaard met een lange geschiedenis, Dão Sul – Sociedade Vitivinícola S.A. een feit.

In die periode was de verkoop van Dão wijnen sterk teruggelopen. Dat kwam vooral doordat het beeld was ontstaan dat Dão wijnen voornamelijk gemaakt werden door ongeïnspireerde coöperaties die veel te stevige wijnen produceerden waar flink bij gegeten moest worden om de tannines te verteren. En dat was inderdaad helaas vaak het geval.

Oenologen Carlos Lucas en Carlos Moura, overtuigd van de kwalitatieve mogelijkheden van de streek, wilden laten zien dat het ook anders kan in de Dão. Graniet en klei in de bodem van de gaard zouden zorgen voor het gewenste terroir in de wijnen. Met een beperkte opbrengst per hectare van slechts 40 hectoliter i.p.v. de toegestane 55 hl. werden verbluffende resultaten geboekt. Door noeste arbeid in de wijngaard en met moderne vinificatietechnieken slaagden zij erin om elegante zowel rode als witte wijnen te maken die bij iedereen in de smaak vallen. Nieuwe aanplant en uitbreiding van het aantal stokken werden mogelijk door het aanhoudende succes.

Tegenwoordig is Quinta de Cabriz met 34 hectare licht glooiend heuvelland het grote voorbeeld in de streek. Als grootste quinta van de Dão neemt het de helft van de totale wijnexport van de regio voor zijn rekening. Daarnaast trekt het wijngoed steeds meer toeristen aan naar de stille streek ten oosten van Coimbra. Behalve de quinta exploiteert Dão Sul ook een prima restaurant en een wijnwinkel voor de lekkerbekken langs de route.

De gebruikte druiven voor rood zijn touriga nacional, alfrocheiro, jaen, rufete, tinta rouriz en (experimenteel) tinta çao; witte wijnen worden gemaakt van encruzado, assario, cerceal en verdelho. Hoge naaldbomen rond het landgoed beschermen de jonge loten tegen de koude voorjaarswind.

Showing all 3 results