Cossart Gordon
Cossart Gordon is het oudste handelshuis van Madeira. Het is gesticht in 1745 door Francis Newton, een jonge Schot die zich op 12 september van dat jaar op het Portugese eiland vestigde. Halverwege de negentiende eeuw had Cossart Gordon de helft van de wijngaarden van het eiland onder contract. Zo groot zijn ze niet meer maar nog altijd maakt het bedrijf toonaangevende Madeira wijnen.
Kort nadat Francis Newton op Madeira arriveerde, volgde zijn jongere broer Thomas en in 1758 een andere Schot: Thomas Gordon of Balmaghie. In 1763 sloot weer een andere schot, Thomans Murdoch, zich bij het snel groeiende bedrijf aan en in 1791 doopten de heren hun onderneming tot Newton, Gordon, Murdoch & Co.
Halverwege de negentiende eeuw was dit bedrijf veruit de grootste producent van het eiland. De helft van alle Madeira werd door hen verhandeld. Bijna alles ging naar Amerika, waar Newton’s broer Adrew zich had gevestigd en de wijn zeer succesvol wist te distribueren. Madeira is zeer goed houdbaar en dat maakte het uitermate geschikt om te exporteren. Het was indertijd één van de meest verkochte wijnen in de Nieuwe Wereld.
In 1808 nam de Ier William Cossart het bedrijf over. Het bedrijf werd tot Newton, Gordon, Cossart & Co omgedoopt. Eind negentiende eeuw breidde het bedrijf zijn activiteiten uit. Ook Port, Sherry, Tarragona, Marsala en Malaga werd verhandeld. Pas na de Tweede Wereldoorlog concentreerde men zich weer volledig op de Madeira.
Nog altijd is Cossart Gordon toonaangevende Madeira. Ze maken wijnen in alle smaakstijlen van alle voor deze wijn toegestane druivenrassen. Je vindt ze over de hele wereld, maar altijd in kleine hoeveelheden want de productie op het kleine Madeira is nu eenmaal beperkt.
Toont alle 4 resultaten
-
Cossart Gordon Colheita Sercial 1997
Colheita: Wijn van hoge kwaliteit, minimaal 5 jaar gelagerd, van 1 jaargang, druivensoort dient vermeld te worden op het etiket en de wijn moet ook voor 100% van genoemde druivensoort gemaakt zijn.
Sercial wijnen worden vaak goed gekoeld geserveerd als aperitief, ze zijn strak, fris, mineraal en een subtiele nootachtige, fruitig karakter ondersteund door een mooie elegante en geintegreerde zuren. Mooie begeleiding bij de meeste vis en zeevruchten, specifiek sushi, gemarineerde of gerookte vis.
Smaakomschrijving: stro geel van kleur met een heldere gouden rand. Klassieke droge Madeira neus, complex, mooi hoog op zuren, gras, stro, gedroogd fruit, o.a. gedroogde abrikoos en sinasappelschil. Drogende toon van cederhout, thee en stro. groene bladkruiden. -
Cossart Gordon Colheita Verdelho 1998
olheita: Wijn van hoge kwaliteit, minimaal 5 jaar gelagerd, van 1 jaargang, druivensoort dient vermeld te worden op het etiket en de wijn moet ook voor 100% van genoemde druivensoort gemaakt zijn.
Verdelho Madeira wordt omschreven als ‘Medium Dry’ en wordt traditioneel geserveerd als gekoeld aperitief. De wijn is bijzonder aromatisch en heeft een zacht en rond karakter. De typische Madeira aciditeit in combinatie met het zachte karakter maken deze Verdelho een geweldige begeleider van heldere soepen en (wild)paté’s. Ook een spannende combinatie is als begeleider van de Indiaas keuken (Curries)
Smaakomschrijving: Stro geel met mooie gouden rand, complexe neus met tonen van gedroogd fruit (o.a. abrikoos en ananas) hars, ceder hout en oosterse kruiden. Vol en rond in smaak maar toch ook heel elegant. Mooie lange afdronk waarin in de geintegreerde zuren vol overeind blijven staan.
.
-
Cossart Gordon Madeira Colheita Bual 1997
Colheita: Wijn van hoge kwaliteit, minimaal 5 jaar gelagerd, van 1 jaargang, druivensoort dient vermeld te worden op het etiket en de wijn moet ook voor 100% van genoemde druivensoort gemaakt zijn.
De stijl van Bual is ‘Medium Rich’ dus droger dan Malmsey maar zoeter dan Verdelho. Heerlijke zwoele nootachtige en hout tonen, vanille, rozijnen, vijgen, pruimen en honing en zelfs butterscotsch in afdronk. Mooie combinatie met romige (engelse) pudding gerechten, gedroogd fruit en noten, harde engelse kazen zoals Cheddar. In de zomer gekoeld drinken.
-
Cossart Gordon Malmsey Colheita 1998
Colheita: Wijn van hoge kwaliteit, minimaal 5 jaar gelagerd, van 1 jaargang, druivensoort dient vermeld te worden op het etiket en de wijn moet ook voor 100% van genoemde druivensoort gemaakt zijn.
Malmsey is het rijkste en meest volle type Madeira de ‘Full Rich’. Rijke honing, rozijnen en caramel tonen zijn kenmerkend voor een Malmsey. De diepte in smaak mooi in balans met de citrus achtige zuren maken een Malmsey een zwoele, verleidelijke en breed inzetbare wijn. Deze Colheita kan goed gecombineerd worden met desserts van tropisch fruit en noten maar ook met rijke (Engelse) puddings of crème brulée.
Smaakomschrijving: Rijke suikerriet tonen, Canadese maple syrup, kruidnagel, speculaas en tabaksblad. In smaak toffee, nougat, suikerriet melasse en (sultana) rozijnen en wederom mooi geintegreerde zuren.