Viu Manent

Sinds het midden van de 19e eeuw houdt de familie Viu zich bezig met wijnhandel. In 1935 kwam het tot de oprichting van het huidige bedrijf in Santiago. Drie decennia lang opereerde het als handelshuis. Het zou tot 1966 duren vooraleer het bedrijf zijn eerste eigen wijngaarden aankocht in de Colchagua vallei. Doelstelling: binnen afzienbare termijn moesten alle wijnen van eigen ‘estate grown’ fruit gemaakt worden.

Vandaag de dag exploiteert Viu Manent drie domeinen in Colchagua met in totaal 200 hectare in productie. In 2005 komen daar nog eens 150 ha bij. Toch is het niet in de eerste plaats om volume te doen. Viu Manent is namelijk sterk begaan met de ecologische aspecten van de wijnbouw en met de invloed van terroircondities op de wijn.

De nieuwe aanplant is grotendeels gerealiseerd op hellingen, wat in Chili allesbehalve voor de hand liggend is. De meeste producenten geven de voorkeur aan de veel makkelijker te beheren wijngaarden in de vlakte, waar de bodem vruchtbaarder is en irrigatie het makkelijkst is toe te passen. Viu Manent verwacht echter een betere kwaliteit fruit met een surplus aan extract van arme bodems bij een minimale irrigatie. Een oude wijsheid is immers dat de druivenstok het niet te makkelijk te mag hebben. Zeker niet in een zo vruchtbaar land als Chili.

Viu Manent vinifieert zijn wijnen op maat. Het presenteert twee duidelijk onderscheiden productlijnen: de variëtalwijnen met kortstondige houtrijping en de Reserve wijnen, speciale selecties met langdurige lagering op Frans of Amerikaans eiken.

http://www.viumanent.cl