Mendoza
Strak tegen de oostkant van Andes ligt de grote wijnstreek Mendoza. De wijngaarden in deze provincie zijn met een oppervlakte van rond de 160.000 hectare goed voor zo’n 80% van de gehele Argentijnse wijnproductie. Mendoza is verdeeld in vijf regio’s die elk weer hun subgebieden hebben met eigen geologische, fysische en klimatologische karakteristieken.
Grofweg onderscheiden we van noord naar zuid Noord-Mendoza, Oost-Mendoza, Centraal-Mendoza, Valle de Uco en de Zuid-Mendoza. Het noorden ligt het dichtst bij de evenaar en heeft daardoor een zeer warm klimaat dat minder geschikt is voor de productie van complexe (bewaar)wijnen. Het centrale gedeelte kent grote verschillen in dag- en nachttemperatuur en hier komen wijnen van hoge kwaliteit vandaan, veelal gemaakt van Bordeaux-druiven als cabernet sauvignon, merlot en natuurlijk malbec. Maar ook druiven als syrah, pinot noir, sangiovese, eigen druif bonarda, chardonnay en sauvignon blanc doen het hier goed. Meer naar het zuiden ligt Valle de Uco, met gemiddeld lagere temperaturen en vooral koele nachten in de hooggelegen wijngaarden. Ideaal gebied voor de productie van witte wijnen met een mooie zuurgraad van onder andere chardonnay en torrontés.
Zuid-Mendoza wordt gevormd door verschillende wijnstreken waarvan San Rafael de belangrijkste is. Behalve door bergen en woestijn wordt het gebied gekenmerkt door glooiend heuvelland en valleien die naar het oosten wegzakken in brede vlakten. De wijngaarden liggen op een hoogte van 450 à 800 meter en de arme zanderige bodem wordt vruchtbaar gehouden door de aanvoer van water en voedingstoffen uit de van de Andes stromende rivieren Diamante en Atuel. Het hooggebergte in het westen beschermt deze regio bovendien tegen de vochtige oceaanwind waardoor neerslag hier jaarlijks zelden boven de 300 mm uitkomt. De zomers zijn er warm en zonnig. Ideale omstandigheden dus voor wijnbouw en er worden dan ook prachtige wijnen gemaakt van druiven als chardonnay, chenin blanc, malbec, syrah en cabernet sauvignon.