Baden
Baden is het meest zuidelijke wijngebied van Duitsland en ook een van de grootste. Het is eigenlijk een verzameling van losse wijngebiedjes die zich over een afstand van 400 kilometer van noord naar zuid uitstrekken. Het is een gevarieerd wijnbouwgebied met een verscheidenheid aan bodemsoorten en als gevolg daarvan zeer verschillende wijnen. Grofweg kan Baden opgedeeld worden in een noordelijk en een zuidelijk deel., waarbij het zuidelijke deel verreweg het belangrijkste is. De bodem bestaat hier uit löss, leem, vulkanisch gesteente, kalk of mergel en soms uit combinaties daarvan. Met name de vulkanische bodem geeft krachtige, mineralige wijnen.
Wat Baden als geheel echter kenmerkt, is het warme, zonnige klimaat. Kaiserstuhl is de warmste stad van Duitsland en Baden valt als enige Duitse wijngebied in een warmere Europese Wijnbouwzone, dezelfde als de Elzas en de Loire. De mostgewichten moeten hoger zijn dan elders Duitsland en waar blauwe druiven in andere Duitse wijngebieden nog wel eens moeilijk tot rijping komen, doen ze het in Baden uitstekend. Baden is niet voor niets het belangrijkste gebied voor Spätburgunder. Deze druif is goed voor een derde van de aanplant en komt niet alleen als rode wijn, maar ook als rosé op de markt. Het mooist zijn echter de soepele, maar krachtige rode wijnen die ervan worden gemaakt. Met name de wijnen van Erste Lagen kunnen zich niet zelden meten met mooie Bourgognes! Maar ook de andere Burgunders zijn in Baden goed vertegenwoordigd. Verfijnde Weissburgunder, krachtige, aromatische Grauburgunder en de minder bekende en subtielere Auxerrois. Daarnaast staat ook Lemberger aangeplant, die hier inmiddels is omgedoopt tot Blaufränkisch en zowel fruitige als geconcentreerde rode wijnen geeft. Tot slot natuurlijk Riesling, Müller-Thurgau en dichter bij Zwitserland Gutedel.