Languedoc

De Languedoc is populair bij zowel wijndrinkers als wijnmakers. De mogelijkheden zijn er namelijk legio waardoor het gebied voor ieder wat wils kan bieden. En dat ook nog eens voor een vriendelijke prijs.

Het gebied heeft de afgelopen decennia een spectaculaire gedaanteverwisseling ondergaan. Was de Languedoc vroeger louter een leverancier van anonieme bulkwijnen, vandaag de dag is het de koploper op het vlak van innovatie. Interessant genoeg laat het daarbij twee gezichten zien. Enerzijds zijn dat wijnen gemaakt volgens het traditionele Franse model en anderzijds zijn dat wijnen die sterke gelijkenissen vertonen met die uit de Nieuwe Wereld.

Tot de eerste groep behoren de vins de terroir uit appellations als Côteaux du Languedoc, Minervois en Corbières. Die appellations produceren wijnen met specifieke terroirkenmerken van in de regel de traditionele, autochtone druivenrassen. Veelal zijn dit assemblages van druiven als grenache, syrah, mourvèdre, cinsault en carignan voor rood en voor wit onder meer grenache blanc, picpoul, muscat, marsanne en roussanne. Traditioneel betekent echter niet dat de vinificatietechnieken niet zijn gemoderniseerd. Met name een nieuwe generatie wijnmakers weet authenticiteit en drinkplezier feilloos te verenigen. Juist van traditionele druivenrassen worden met uiterst moderne technieken meer toegankelijke wijnen gemaakt waarin je toch het oorspronkelijke karakter van de druiven en het terroir herkent.

De tweede groep vormen de vins de cépage, wijnen gemaakt van slechts één druivenras. In de Languedoc heeft men het concept voor dit soort wijnen, met de naam van de druif als belangrijkste informatie op het etiket, overgenomen uit de Nieuwe Wereld. Voorbeelden uit Californië, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika en Australië zijn evident. Deze indicatie op het etiket geeft de consument een herkenningspunt en een te verwachten smaakpatroon. Zo is de naam van de druif min of meer tot een merknaam verworden. Dit type wijnen valt meestal onder de IGP Pays d’Oc, een gebied dat de hele Languedoc inclusief de aangrenzende Roussillon omvat.

Een sterke troef van de Languedoc is de variatie in natuurlijke condities. Behalve een vlak deel langs de kust heeft het, meer in het binnenland, ook heuvelachtige zones. En hoewel het klimaat sterk mediterraan van aard is, zijn er over korte afstanden toch belangrijke verschillen waar te nemen. Voor de geologische omstandigheden geldt exact hetzelfde. Het biedt producenten een ideale kans om te experimenteren met zeer uiteenlopende druivenrassen.