Marlborough

Marlborough is het noordelijkste wijnbouwgebied van het Nieuw-Zeelandse zuidereiland. Toen hier in 1973 de eerste wijnstokken werden aangeplant, durfde niemand te vermoeden dat deze streek zou uitgroeien tot de grootste en bekendste wijnregio van Nieuw Zeeland.

Die populariteit dankt de streek vooral aan zijn wijnen van sauvignon blanc die hier een ongekend rijke aroma’s kunnen ontwikkelen. De unieke geur en smaak waar sauvignons uit Marlborough befaamd om zijn, ontstaan doordat de druiven hier van een langdurig en traag rijpingsseizoen genieten. Dit geeft de druiven alle tijd om intense aroma’s te ontwikkelen. Bovendien schijnt de zon er overvloedig, waardoor de druiven goed rijpen. Tegelijkertijd is er afkoeling uit zee, waardoor ze niet overrijp worden en hun frisse zuren en aroma’s behouden. Daarbij valt er weinig neerslag, komen schimmelziektes niet vaak voor en zijn de druiven dus ook nog eens kerngezond. De bodem in Marlborough is goed doorlaatbaar en bevat door rivieren afgezet fijnkorrelig materiaal op een grindlaag waarin de wortels van de wijnstokken diep in de grond op zoek moeten naar voedsel en mineralen. Het zal geen verbazing wekken dat producenten van het noordereiland regelmatig druiven uit Marlborough voor hun sauvignon blancs gebruiken…

Enig resultaat