Douro
De Dourovallei is een van de extreemste en tegelijk spectaculairste wijnbouwgebieden ter wereld. Het klimaat kenmerkt zich door verzengend hete zomers – temperaturen tussen 40 en 50˚ Celsius zijn niet ongewoon – en ijskoude winters; de omgeving is onherbergzaam met louter steile hellingen en een keiharde bodem. De enige plant die onder dergelijke omstandigheden nog kan gedijen is de wijnstok.
Aanvankelijk kwam hier een wijn vandaan die als enige karaktertrek ruwheid bezat. Maar dat maakte de Engelse handelaren in de zeventiende eeuw – afgesneden van hun traditionele leveranciers in Bordeaux door oorlog met de Fransen – niet zoveel uit. Zij kwamen namelijk op het idee om de straffe wijn uit de Douro, met het oog op het langdurig transport overzee, alcoholisch te versterken en de harde kantjes eraf te halen door opvoeding op hout. Portwijn was geboren. Tot op de dag van vandaag spelen Engelse bedrijven een vooraanstaande rol in de porthandel en port is daarmee niet alleen een oer-Portugese, maar ook een oer-Engelse wijn.
De wijngaarden in de Dourovallei, quintas genoemd, zijn vanwege de steile hellingen aangelegd in terrasvorm. Ze verlenen het landschap zijn spectaculaire aanblik. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen, dat weliswaar hard is, maar ook gemakkelijk breekt. Bovendien splijt dit gesteente onder de grond vaak in verticale lagen. De wijnstokken kunnen daardoor toch diep in de bodem wortelen en ook het vocht kan diep doordringen.
De Douro is onderverdeeld in drie hoofdgebieden. Baixo Corgo is het meest westelijke gebied en hier komen de eenvoudigere ruby en tawny ports vandaan. Cima Corgo ligt verder landinwaarts en is het hart van het portgebied. Dit gebied heeft het meest ideale klimaat en hier groeien dan ook de druiven waar de mooiste Vintage en Late Bottled Vintage ports van gemaakt worden. Douro Superior tegen de Spaanse grens is het grootst, maar wordt het minst voor wijnbouw gebruikt.
Kenmerkend voor de Douro is ook de enorme hoeveelheid druivenrassen die hier lange tijd door elkaar aangeplant stonden. Tientallen inheemse castas zijn officieel toegestaan, maar slechts een deel hiervan levert wijnen van hoge kwaliteit. Geen wonder dat het aantal rassen in de wijngaarden de afgelopen decennia is teruggebracht tot een handvol basisvariëteiten, waaronder touriga nacional, tinta barroca, tinta francesa, tinta amarela, tinta roriz en tinta cão voor rood, en malvasia fina, gouveio, viosinho, codega en rabigato voor wit.
Deze druiven worden gebruikt voor port, maar er is meer dan port in de Douro! De versterkte zoete wijn maakt maar 40% van de totale wijnproductie uit. Veel gewone rode wijnen blinken uit in kwaliteit en worden steeds vaker tot de beste van Portugal gerekend. De witte wijnen zijn doorgaans afkomstig van wijngaarden waar de verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan sterker is en hebben daardoor veel frisheid.
Resultaat 1–16 van de 40 resultaten wordt getoond
-
Dalva Century of Port (4 x 0,375 l.)
159,50 Lees meer -
Dalva Colheita port vintage 1966
Dalva Colheita Port 1966 is een zeer volwassen Colheita Port, die wordt geproduceerd door het bedrijf Dalva Ports, dat werd opgericht in
-
Dalva colheita port vintage 1977
Portugal – Douro – Colheita Port.
Port wijn gevinifieerd uit een enkel jaar (Harvest).
In plaats van een gemiddelde vermelding van leeftijd als een Tawny (10, 20, 30, 40 …) het oogstjaar wordt altijd vermeld op het etiket. Desalniettemin moet niet worden verward met Vintage Port. Zodra de oogst een minimum van zeven jaar moet wachten in eiken vaten (waar de complexiteit, verfijnde smaken en aroma’s, zoals een oudere gewas, de plantaardige een zeldzame “Golden White” uit 1952, gebotteld in 2009 (57 jaar in Franse eiken vaten). Als ze ouder worden, krijgen ze een duidelijke en aangename boeket van toast, hout, noten en specerijen. -
Dalva port Colheita vintage 1975
Portugal – Douro – Colheita Port.
Port wijn gevinifieerd uit een enkel jaar (Harvest).
In plaats van een gemiddelde vermelding van leeftijd als een Tawny (10, 20, 30, 40 …) het oogstjaar wordt altijd vermeld op het etiket. Desalniettemin moet niet worden verward met Vintage Port. Zodra de oogst een minimum van zeven jaar moet wachten in eiken vaten (waar de complexiteit, verfijnde smaken en aroma’s, zoals een oudere gewas, de plantaardige een zeldzame “Golden White” uit 1952, gebotteld in 2009 (57 jaar in Franse eiken vaten). Als ze ouder worden, krijgen ze een duidelijke en aangename boeket van toast, hout, noten en specerijen. -
Eirados Branco
8,95 Lees meer -
Eirados Touriga Nacional 2012
12,95 Lees meer -
Quinta de Santa Eufemia 10 years old Tawny
24,95 Toevoegen aan winkelwagen -
Quinta de Santa Eufemia 10 years white
21,95 Toevoegen aan winkelwagen -
Quinta de Santa Eufemia 20 years old Tawny 500 ml
39,95 Toevoegen aan winkelwagen -
Quinta de Santa Eufemia Colheita 2004 0,75l
39,95 Lees meer -
Quinta de Santa Eufemia Fine White port
10,95 Toevoegen aan winkelwagen -
Quinta de Santa Eufemia Finest Reserve
16,50 Lees meer -
Quinta de Santa Eufemia Lagrima
12,95 Toevoegen aan winkelwagen -
Quinta de Santa Eufemia Tawny
10,95 Toevoegen aan winkelwagen -
Quinta de Santa Eufemia Vintage 2014
59,95 Toevoegen aan winkelwagen -
Quinta de Sante Eufemia Colheita 2004 0,375l
19,95 Lees meer