Pla de Bages
Hoewel Pla de Bages een lange wijngeschiedenis heeft, kreeg het gebied pas in 1995 een DO-status. Het is een relatief klein wijngebied, 450 hectare in totaal, maar vanaf de 10e eeuw speelde het een belangrijke rol in Catalunya. De monniken van San Benito de Bages gaven de wijnbouw een flinke impuls door in het hele gebied – en daar buiten – wijnstokken aan te planten, wijn te produceren en vooral ook hun kennis over wijnbouw te ontwikkelen en te verspreiden. Pla de Bages bleef een belangrijk wijngebied tot de Phylloxera-plaag halverwege de 19e eeuw. Het gebied belandde in een economische crisis tot aan de laatste decennia van de 20e eeuw, toen een moedige wijncoöperatie niet alleen de lokale druif picapoll in ere herstelde, maar tevens nieuwe wijnstokken en druivenrassen en nieuwe technieken introduceerde. De druiven die tot op de dag van vandaag de belangrijkste zijn, zijn lokale rassen als de witte picapoll en macabeo, de blauwe sumoll en mandó, en van oorsprong Franse rassen zoals cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay en sauvignon blanc. Pla de Bages heeft een ideaal klimaat voor wijnbouw. Ondanks de ligging dicht bij de Middellandse Zee heeft het een continentaal klimaat, doordat het kustgebergte de matigende invloed van de zee tegenhoudt. De verschillen in dag- en nachttemperatuur zijn hierdoor groot, wat zorgt voor aromatische druiven met frisse zuren. Ook de kalk- en kleirijke bodems zijn ideaal voor wijnbouw. De productie is klein en vooralsnog verdeeld over slechts twaalf bodegas, maar de combinatie van het ideale klimaat, terroir én de ambitie om zowel de typiciteit van de streek te herstellen als moderne wijnbouw- en vinificatiemethoden toe te passen, maakt Pla de Bages tot een uniek en veelbelovend wijngebied.